Savršen vodič za otvaranje i posluživanje vina u čaši

Savršen vodič za otvaranje i posluživanje vina u čaši

Vino, to tečno blago koje pruža zadovoljstvo i čini svaku priliku posebnom. Otvaranje i posluživanje vina može biti prava umetnost, i uz nekoliko jednostavnih koraka, svako može postati stručnjak za ovu veštinu.

Izbor Čaše

Prvi korak u posluživanju vina je izbor odgovarajuće čaše. Različite vrste vina zahtevaju različite oblike čaša kako bi se najbolje izražavale njihove arome i ukusi. Na primer, za bela vina koristićete čašu sa užim otvorom, dok će crna vina bolje izgledati u širim čašama. Važno je napomenuti da čaše treba biti čiste i bez mirisa deterdženta kako ne bi narušavale aromu vina.

Temperatura Vina

Pravilna temperatura vina igra ključnu ulogu u otkrivanju njegovih karakteristika. Bela vina obično se poslužuju rashlađena na temperaturi između 7°C i 13°C, dok crna vina zahtevaju nešto topliju temperaturu između 16°C i 20°C. Preporučuje se korišćenje termometra kako biste tačno kontrolisali temperaturu vina pre posluživanja.

Otvaranje Vina

Pravilno otvaranje boce vina je važan korak. Za vina sa čepom, koristite čitač za čep kako biste bez oštećenja izvadili čep. Za vina sa navojnim zatvaračem, samo odvrnite zatvarač. Nakon otvaranja, lagano promućkajte bocu kako biste oslobodili arome.

Posluživanje

Prilikom posluživanja vina, nemojte ga napuniti do vrha čaše. Ostavite dovoljno prostora za vino da „diše“ i razvija svoje arome. Bela vina često se služe u manjim čašama, dok crna vina idu u veće čaše kako bi se bolje izražavali.

Uživanje

Nakon što ste vino poslužili, prvi korak je vizuelna procena. Pogledajte boju i sjaj vina. Zatim, njušite vino i udahnite njegove arome. Konačno, probajte vino, zadržite ga u ustima kako biste osetili sve njegove slojeve ukusa i teksture.

Otvaranje i posluživanje vina može biti jednako uživanju u samom vinu. S ovim vodičem, imate sve što vam je potrebno da otkrijete čaroliju ovog božanskog napitka i impresionirate svoje goste svojim veštinama posluživanja. Sada, samo ostaje da podignete čašu i uživate!

Učinite Svaku Kap Vinom Posebnom: Vodič za Otvaranje, Posluživanje i Uživanje u Vinu

Nakon otvaranja boce vina, važno je čuvati ga na odgovarajući način kako biste sačuvali njegovu svežinu. Koristite specijalne čepove za vakuumiranje kako biste smanjili kontakt vina sa vazduhom. Bela vina često se čuvaju u frižideru, dok crna vina treba čuvati na sobnoj temperaturi, izvan direktne sunčeve svetlosti.

@truffle

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X